This shop uses cookies and other technologies to improve your experience on our sites.

Wat is ozon ?

 Ozon werd voor het eerst opgemerkt door een Nederlander Martinus van Marum in 1785. Toen hij experimenteerde met elektriciteit over een oppervlakte van water, merkte hij een speciale geur op, maar op dat moment wist hij niet wat het was.

De echte ontdekking kwam pas 50 jaar later door Christian Friedrich Schönbein.
De naam ozon komt van het Griekse "ozein", wat geur betekent. Dit verwijst naar de kenmerkende geur van het gas.

Ozon is een gas dat wordt gevormd door drie zuurstofatomen en het chemische symbool is O3. Op zeenivea vervalt ozon u zich zeer snel terug tot O2, de normale zuurstof.

In de natuur zal ozon optreden onder invloed van elektrische ontladingen, zoals in het geval van onweer. Bovendien heeft de aarde een ozonlaag in de atmosfeer van de aarde, die bescherming biedt aan alle levende organismen door een deel van het schadelijke UV-licht eruit te filteren.

Ozon wordt vaak gebruikt voor reiniging omdat ozon 3000 keer sterker is dan chloor.
Tevens wordt drinkwater met ozon behandeld, Nederland is overigens het eerste land ter wereld die drinkwater behandelen met ozon.


Verschillende studies hebben aangetoond dat met een kleine concentratie opgelost ozon in water het voldoende is om meer dan 99% van de bacteriën te elimineren, zoals Salmonella en E. Coli.

Omdat ozon een sterk oxidant is, wordt ozon ook gebruikt om geur- en chemische resten te verwijderen. Door fruit met ozon water te wassen, worden naast bacteriën ook de overblijfselen van het pesticide verwijderd. Ook is het fruit langer houdbaar na de ozonbehandeling.

Is ozon milieuvriendelijk?

Op zee niveau en onder kamer temperatuur vervalt ozon snel terug naar de normale zuurstof die door mens en dier in kunnen ademen en er blijft geen hoge concentratie over in tegenstelling tot bijvoorbeeld chloor. Hierdoor is ozon erg milieuvriendelijk.

Is ozon gevaarlijk?

Zoals met alles, is teveel nooit goed.
Ozon wordt gebruikt om bacteriën te elimineren, wat betekent dat ozon zorgvuldig moet worden gebruikt.
Door toepassing van onze gepatenteerde technologie lost het ozongas van het Cashido ozonapparaat voornamelijk op in het water en zeer weinig in de lucht.
De Cashido ozonmachine is getest door het internationaal erkende laboratorium SGS en het ozongas dat vrijkomt in de lucht is ruim onder de toegestane normen.

Test rapporten over Cashido:

ISO 13485 - Certioficaat om medisch apparatuur te produceren
SGS Veiligheidsrapport-Veilig om te gebruiken
TÜV - E.Coli, Germany
TÜV - Staphylococcus, Germany
TÜV - Fenthion, Germany
Test Lab Bodycote, Canada
Test Lab Chemlab, Malaysia
Food and Research, Taiwan
NYMU - Incubation Center - National University, Taiwan